суботу, 15 лютого 2014 р.

Сьогодні зима зустрічається з літом

СтрітенняОсновою для встановлення свята послужила розповідь євангеліста Луки. Згідно з нею, на сороковий день після народження Ісуса Христа Марія разом з Йосифом принесли Немовля до Єрусалимського храму, щоб представити його Господу. Їх зустріли (стрітили) праведник Симеон і пророчиця Анна. Взявши Дитя на руки, Симеон благословив його.
У народній традиції це свято вважається першою зустріччю весни або зустріччю зими з літом. Цього дня обертається птиця до гнізда, хлібороб до плуга. Тому на Стрітення здавна ворожать на врожай, а в церквах освячують воду, яка вважається такою ж цілющою, як йорданська.
Разом з водою святять свічки, які називаються громичними або громничими, тому що громлять силу бісівську, щоб не шкодила громами і блискавками, заливними дощами і градом. Від громничої свічки в деяких місцевостях цей день називають Громницею, а в західних областях – Громничою чи Весняною Богородицею.

Здавна помічено: якщо до вечора стане тепліше – літо переможе зиму, а холодніше – зима. Останні морози і перші весняні відлиги звуться Стрітенськими.


http://zz.te.ua/sohodni-zyma-zustrichajetsya-z-litom-hto-peremozhe/

Немає коментарів:

Дописати коментар