середу, 3 липня 2013 р.

Таємниця бібліотеки Ярослава Мудрого


     Ще змалечку син Хрестителя Русі Володимира любив читати книги, які, здавалося, додавали йому неабиякої наснаги і волі до життя. Читання стало чи не єдиною його розрадою у жорстокому світі інтриг і злих помислів. Слабке здоров’я Ярослава не залишало йому іншого вибору, як поринути в загадковий, але такий прекрасний світ старовинних фоліантів. 
   
У 1037 році в столиці Київської Русі з’явилася прекрасна кам’яна споруда, з чудовими мозаїками і фресками, яка могла зрівнятися хіба що з головним візантійським храмом. Мова йде про Собор Святої Софії. Саме в ньому й розмістив Ярослав Мудрий свою чудову книгозбірню, яка налічувала багато цінних священних і богослужбових книг. Бібліотека постійно поповнювалася подарунками правителів європейських країн – фоліантами в розкішних окладах, прикрашених золотом і дорогоцінним камінням.
 
Розбіжності щодо цієї легендарної споруди з кожним роком все більше поглиблюються. Проте багато джерел, хоч і побіжно, але свідчать про те, що бібліотека все-таки була і просто безслідно зникнути вона не могла. У чому ж криється загадка Ярослава Мудрого? Факт того, що бібліотека згоріла під час татаро-монгольської навали, теж достеменно не підтверджено.
     Ще до революції 1908 року шукачі скарбів виявили біля північно-західного кута собору глибокий провал грунту. Вони спустилися на канатах вниз і потрапили в підземну галерею, викладену цеглою. Пройшовши якусь відстань, їм довелося повернутися назад, оскільки в підземному приміщенні стався провал.
    Враховуючи, що бібліотечною справою споконвіків займалися ченці, то і шукати літописи варто серед ченців. Прихильники однієї з версій практично одностайно впевнені, що книги досі приховані в підземеллях Межигірського монастиря під суворою обітницею мовчання. До того ж, враховуючи особливо сприятливу атмосферу київських печер, можна тільки здогадуватися, в наскільки відмінному стані збереглися книги.
    Таємниці бібліотеки Ярослава Мудрого і досі не залишають в спокої дослідників і скарбошукачів. Для деяких істориків розкрити місцезнаходження легендарної книгозбірні – справа честі. Мабуть, ця праця залишиться у спадок ще для декількох майбутніх поколінь.
  Отож бо, шановні читайлики та чомусики,  у вас є нагода бути причетним до пошуку книжкових скарбів, але для того, щоб займатися пошуками вам потрібно щонайменше принаймі на даний момент гарно вчитися у школі, не пропускати уроки  і виконувати домашні завдання. Пізнаймо велич предків!


БУДЬ ОБІЗНАНИЙ!


- В ХІ столітті матеріалом для книжок на Русі служив пергамент. Робили його зі шкур телят. Такі книги коштували дуже дорого - скажімо, на виробництво однієї книги  йшли шкури цілого стада тварин. Палітурки виготовлялися з сап'янової шкіри, оклади прикрашалися золотом і сріблом і великою кількістю дорогоцінних каменів - алмазами, смарагдами, рубінами.
- За приблизними підрахунками, на Русі кількість книг становило близько 130 тисяч томів. До наших днів збереглося не більше 25 рукописів давньоруських книг, створених на території нинішньої України.
- Найдавніша книга України – "Велесова книга", написана на дерев"яних дощечках у 70-ті р. IX ст.
-  Найдорожча книга світу - "Лестерський кодекс" Леонардо да Вінчі. Його теперішній власник Біл Гейтс придбав її за 24 млн. доларів.
- Найбагатші вигадані літературні персонажі: Міккі Маус Волта Діснея (прибуток - 5,8 млрд. дол.), Вінні Пух Алена Мілна ( 5,6 млрд. дол.) та Гаррі Потер Джоан Роулінг (прибутки ще підраховують).
- Один з найчитаніших авторів на Землі - бразильський прозаїк Паоло Коельйо. Його твори видано більше як у 100 країнах світу. 

Немає коментарів:

Дописати коментар