неділю, 12 травня 2013 р.

До Дня матері

День матері – міжнародне свято на честь матерів. Цього дня вітають матерів та вагітних жінок, на відміну від Міжнародного жіночого дня, коли вітання приймають усі представниці прекрасної статі. У різних країнах цей день припадає на різні дати, та в основному День матері відзначається кожної другої неділі травня.


Англія
В Англії вперше проголосив материнський денькороль Генріх ІІІ (1216-1239) у третю неділю березня. У той час багато англійських бідняків працювали в прислузі у багатих. Оскільки часто працювали вони далеко від сім’ї, їм доводилося жити в домівках своїх роботодавців. У Материнську неділю їм надавався день відпочинку, з тим, щоб вони вирушили додому і провели цей день з матерями. Символом свята було особливе «материнське тістечко», яке дарувалося матері на знак поваги.
Наразі це старовинне англійське свято відзначається 22 березня. Спершу цей день був присвячений «матері-Церкві», а надалі він еволюціонував у День Матері. Свято зникло уXVIIIстолітті, а згодом з’явилося у часи Другої світової війни.
Традиційно на свято смакували тортом, прикрашеним 12 кульками марципана. Традиція 12 кульок розпочалася ще у дохристиянські часи, і вони символізують 12 знаків Зодіаку.
Нині на День Матері заведено пекти торти і кекси, дарувати матері шоколад і квіти.
 США
1908 року молода американка Анна Джервіс із Філадельфії виступила з ініціативою вшанування матерів як символу пам’яті про свою передчасно померлу матір. Вона написала листи до державних установ, законодавчих органів, до видатних осіб з пропозицією присвятити один день на рік вшануванню матерів. Її старання увінчалися успіхом. 1910 року штат Вірджинія першим визнав День Матері офіційним святом, а 1914 року, в часи правління Вудро Вільсена, його визнали законним святом для всіх Сполучених Штатів Америки.
 Греція
У Греції День Матері відзначається 9 травня. Історія свята ведеться від часів античної Греції, коли греки відзначали весною день матері усіх богів Геї.
Литва
Цього дня жителі країни вітають матерів та дякують їм за доброту, тепло їхніх рук та сердець. У костелах відбуваються урочисті богослужіння. Президенти Литви вітає матерів зі святом і нагороджує тих, що народили, виростили і виховали сімох і більше дітей.
 Австрія
День Матері відзначається в Австрії, як і у багатьох інших країнах, кожної другої неділі травня. Зазвичай діти на це свято дарують мамам невеличкі букетики весняних квітів. У школі і на спеціальних заняттях дітям допомагають учити вірші і майструвати подарунки. Цьому святу присвячуються численні розважальні заходи, кондитери випікають спеціальні торти, а в меню ресторанів з’являються спеціальні страви.
Є у австрійців і День Батька – він зазвичай святкується у день католицького Вознесіння.
 Німеччина 
У Тюрингії (одна із 16 федеральних земель Німеччини) у Середні віки була неділя (обов’язково весною, бо весна – це початок життя, мати дарує це життя), у яку відвідували рідних і бажали багатства і процвітання. Окремо із великими почестями благословляли цього дня матір.
Традиція щорічного і загальнонародного свята Дня Матері прийшла у Німеччину з США на початку ХХ століття. Саме тоді і закріпився звичай святкувати його у травні. Вперше День Матері у Німеччині був відзначений 1923 року, як національне свято відзначається з 1933 року.
Матерям дарують цього дня квіти, маленькі сувеніри, приємні дрібнички, неочікувані сюрпризи і гарячі поцілунки. Хоча головний подарунок – це увага. Дорослі діти відвідують домівки батьків і тим самим кажуть їм: «Ми Вас не забули і за все будемо Вам вдячні».

Немає коментарів:

Дописати коментар