пʼятницю, 1 березня 2013 р.

Несподіваний Шевченко


1 березня у Національному музеї Тараса Шевченка (бул. Тараса Шевченка, 12) відбудеться відкриття двох виставок  «Несподіваний Шевченко» (13.00) та «Боже, храни Україну» (17.30).
Проект «Несподіваний Шевченко»
Тарас Шевченко уже, здавалось би, добре знаний, постане перед вами з маловідомого, але не менш цікавого боку. Експонуватимуться живописні твори, графіка, іконопис із колекції музею, а саме: автопортрети художника, твори його сучасників, де постає образ молодого учня Академії мистецтв; інтерпретації знакових живописців кінця ХХ – поч. ХХІ ст., зокрема, В. Франчука, І. Марчука, В. Гонтарова та інших.
Проект відбуватиметься у форматі культурологічної акції «Щеплення від стереотипів», ініційованої Національним музеєм Тараса Шевченка до 200-ліття від дня народження поета-художника за участі Інституту літератури імені Тараса Шевченка НАН України.
 Виставка «Боже, храни Україну»
Виставка поєднала сучасний іконопис, старовинні фотографії та сучасний живопис.
У виставковому проекті представлено творчість сімейної іконописної майстерні «Небо на землі» (м. Миколаїв), заслуженого художника та колекціонера Володимира Козюка (м. Вінниця) та живописця Єгора Толкунова (м. Херсон).
Старовинні світлини, дбайливо зібрані В. Козюком дарують нам мудрі погляди наших пращурів, а картини Є. Толкунова – відображення душ наших сучасників. Ікони ж, представлені сімейною майстернею «Небо на землі», об’єднують ці твори в один духовний ряд, сповнений безкінечною теплотою, любов’ю до людей.
Завдання проекту – показати нерозривний зв’язок поколінь: минулих, сьогоднішнього, прийдешніх. Цей зв´язок потрібен для зцілення людської душі від непорозумінь із собою та навколишнім світом. 

Немає коментарів:

Дописати коментар